SSD

Voordelen van een SSD schijf.

Wat is een SSD en welke voordelen biedt een SSD schijf?

SSD
SSD by OCZ

Een alternatief voor traditionele harde schijven is de SSD, of Solid State Drive. Dit onderdeel, dat dezelfde afmetingen heeft als een kleine harde schijf, heeft door het gebrek aan bewegende onderdelen een toegangssnelheid van acht tot vijftien keer die van een traditionele harde schijf. Dit betekent dat een computer kan opstarten in een kwestie van seconden, en dat programma’s ook merkbaar sneller starten. Dit is slechts een van de vele voordelen van een SSD schijf.

Een van de andere voordelen van de SSD is dat de kans op een defect na enkele jaren gebruik ook minimaal is. Traditionele harde schijven zijn niet ideaal voor transport, en kunnen door vervoer soms beschadigd raken (de schrijf- en leeskop van de harde schijf kan in de schijf beschadigingen aanbrengen, of er zelfs op geblokkeerd raken).
Het gebrek aan bewegende onderdelen in een SSD maakt dit een bijna onbestaand risico. Dit betekent ook dat een SSD kan worden hergebruikt, om bijvoorbeeld enkele jaren na aankoop alsnog in een nieuw toestel te dienen.

SSD versus traditionele schijfMomenteel is de prijs van een SSD wel merkbaar hoger, geteld per gigabyte. Een typische SSD heeft een opslagcapaciteit van 250Gb, wat ruim genoeg is voor Windows en een tiental programma’s. Het is wel in de meeste gevalen niet voldoende voor wie films, foto’s en muziek wil opslaan.
Wij raden om in de meeste gevallen een SSD als eerste schijf te gebruiken, en een tweede traditionele schijf voor opslag. Hierdoor worden de dingen die het meest lijden onder de traagheid van oude schijven versneld, namelijk programma’s en de opstart van Windows.

 

De SSD is eigenlijk niet echt nieuw, maar een opgefriste versie van de al lang bekende USB-stick technologie. De geheugenchips hebben enkele verbeteringen gehad, waardoor de betrouwbaarheid er enkel op vooruit is gegaan. De prijs voor deze chips is de afgelopen jaren enorm gezakt, waardoor zowel USB-sticks als SSD’s nu zeer toegankelijk en betaalbaar zijn geworden.

Wil jij je computer upgraden en sneller maken met een SSD schijf?

[themify_button style=”xlarge red rect” link=”https://stsliertd.youcanbook.me/?service=SSD%20schijf%20plaatsen” target=”_blank” ]Boek een afspraak[/themify_button]

VoordelenNadelen
SnelheidPrijs
GeluidCapaciteit
Gewicht
Schokbestendig
Energieverbruik
Koeler
FunctieHarde schijfSSD schijf
Levensverwachting
Temperatuur*
Schokbestendigheid
Trilling bestendigheid
Vochtbestendigheid
Geluidsniveau*
Kans op datafouten*
Sequentiële snelheid
Willekeurige snelheid
Stroomverbruik*
Lees/schrijfsnelheid
Capaciteit (grootte)
*Op deze criteria betekenen meer sterren betere testresultaten,
niet hogere waardes.

[themify_button style=”xlarge red rect” link=”https://stsliertd.youcanbook.me/?service=SSD%20schijf%20plaatsen” target=”_blank” ]Boek een afspraak om een SSD schijf te laten plaatsen[/themify_button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *