Gevaarlijk computervirus in omloop via e-mail!

Computer gehackt
Image by chanpipat at FreeDigitalPhotos.net

Supergevaarlijk computervirus circuleert in België.

Een nieuw zeer gevaarlijk computervirus (type ransomware) gaat rond. Het virus zit verstopt in een bijlage in een e-mail. Wanneer je de bijlage opent maakt het al je documenten en foto’s onleesbaar. Alle foto’s en bestanden worden dan geëncrypteerd met een zware encryptiesleutel.

In de meeste  gevallen gaat het over een zogezegde factuur of openstaande betaling. De bijlage is dikwijls een Word, Excel of Zip-bestand.
De afzender kan een e-mailadres zij a la incasso@intrum.com of incasso@IntrumJustitia.com, …
Het onderwerp is dikwijls : “Openstaande factuur”

Ik zelf heb zo een e-mail een paar weken geleden ontvangen, maar deze werd verstuurd van Bloemen Oyen uit Alken, wiens email adres vermoedelijk misbruikt werd.

De e-mail is opgesteld in goed en correct Nederlands.

De oplichters die deze email versturen bieden aan om je computer te herstellen tegen betaling. Maar ook wanneer je betaalt, zal je je bestanden niet terug krijgen….

Indien je zulke email ontvangt is het nodig om voorzichtig te zijn. Pas een van de regels toe die wij in ons gratis ebook “Veilig overleven op het Internet” uitleggen.
Deze regel is: Wanneer je een email met een bijlage ontvangt, en je kent de afzender niet of je vertrouwt het niet, OPEN DEZE E-MAIL NIET en VERWIJDER de email.

[themify_button style=”large orange rect” link=”http://stscomputers.be/ebook-veilig-overleven-op-het-internet/” target=”_blank” ]Download je gratis ebook “Veilig op het Internet” hier[/themify_button]

Ken je de afzender wel, neem dan even contact met hem/haar op om te verifiëren dat hij/zij effectief deze email verstuurd heeft.
Het virus wordt pas geactiveerd wanneer de bijlage geopend is. Wanneer je zo’n e-mail ontvangen hebt ben je dus nog (voorlopig) veilig.
Verwijder deze email uit je inbox (selecteer de email en klik SHIFT-DELETE). Dit zal de e-mail verwijderen en niet in de “Verwijderde items” plaatsen.

De meeste anti-virusprogramma’s kunnen dit soort virus niet detecteren, dus wees extra voorzichtig.

Bekijk ook deze tips van de Computer Crime Unit van de federale politie


#KeepITSafe

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *